Bekvämligheten går före allt

Det är svårt det här med logistik.

Särskilt när det kommer till den typen av logistik som uppstår när två bilar ska fördelas på fyra körkort. Fyra körkortsinnehavare som tycker det är ganska trevligt att köra bil och ganska jobbigt att åka buss. Eller ja, framför allt med en far i huset som VÄGRAR att åka buss. Skyller allt på Västtrafiks kortsystem. Under sommarens första bussresa åkte jag till Uddevalla, mitt busskort till Göteborg. Till det facila priset av närmare hundra kronor. Det är inte helt enkelt, det är det inte.

Istället anpassas det vardagliga livet till hur bilarna åker. Någon måste ju alltid vara någonstans med någon bil någon gång på dagen. Då får helt enkelt de andra anpassa sig efter det. Sista frasen innan läggdags lyder oftast: ”när börjar du jobba i morgon?”. Och det finns varken intresse för hur lång skönhetssömn eller hur tidigt den andre stackaren måste gå upp. Tvärtom, när måste JAG gå upp, för att köra dig in till jobbet, för att sedan åka hem igen. Snooza en liten stund till. Ärligt talat, det är inte lätt det heller.

Men är det inte ganska märkligt hur vi beter oss i min familj. Trots att bensinen redan tangerat femton kronor litern och avgaserna spys ut i naturen när vi ligger i skytteltrafik med vår gröna Opel är vi inte beredda att kliva ner på vår bekvämlighetsstege.

Trots att bussen åker förbi Skälebacken oftare än många andra ställen runt om i Bohuslän vägrar vi. Och istället låser oss vid att köra omkring med varandra. Anpassar oss efter bilen, och vem som ”måste” ha den just då.

Det är inte okej. Jag tycker det är lathet, rakt av. Den här sommaren har jag börjat åka buss på morgonen. När jag inte samåker på min kollegas motorcykel förstås. Rom byggdes inte på en dag.

Förövrigt är min poäng såklart att buss 841 går direkt från Göteborg till Elinorspelen. Från dörr till dörr. Det är oftast den allra enklaste logistiken.

Om Isabelle Nordström

Jag bor för tillfället i vår kära huvudstad, där jag är fullt upptagen med allt en Stockholmsvår har att ge.