Då telefonerna tog över våra liv

Utan våra smartphones är vi sociala missfoster. De som inte har en bemöts med en förvåning utan dess like. Om det händer något i världen, eller på Facebook, eller hur vet man när bussen går?

Apples användarvänliga teknik har på några år revolutionerat vår världsbild. Sakta, men säkert har de gått från tekniknördarna till var mans hand. En vanlig syn i varje hem är hur föräldrarna spelar Wordfeud mot varandra mitt under självaste Let´s dance.

Dessutom tycker smartphoniserade sig ha rätten att driva förutsättningslöst med de smartphonelösas situation. När som helst, hur som helst. Som två olika lag. ”Höhö, vadå, kan man ta kort med den där?”, ”Eh, vadå inte vet vad Wordfeud är?”. Framför allt får man makten att se upptagen ut. Hur länge kan man lura någon att man är upptagen på något i stil med en Nokia 3310? Vi tröttnade ju ärligt talat på Snake för sisådär 13 år sedan. För den som inte gjorde det finns det såklart att ladda hem på App-store.

Men egentligen, hur viktigt är det att se upptagen ut? (Förutom när man vill undvika telefonförsäljare och annat löst folk i köpcentrum, förstås.) Eller att ständigt vara uppdaterad på vad som händer i världen? Nog klarade sig folk att leva och kommunicera innan de datoriserade telefonerna tog över vårt sociala liv. Inte heller verkar de utan må särskilt dåligt över det. Snarare tvärtom. De slipper den märkliga stress av att känna sig tvungen att uppdatera sig om vad som händer jämt och ständigt. Om världen går under lär de nog märka det utan en konstant uppkopplad telefon. Trots detta utsätts dessa människor för materiell mobbning, där de nog ärligt talat anses vara lite mindre begåvade.

Men vänta bara, även de personer som gnäller över den nya tekniken, snart kommer de. En efter en har de teknofobiska vännerna gått över till motståndarsidan.

”Alltså, jag bara måste ha Spotify på telefonen, men annars hade jag aldrig köpt den.”

Visst.

Jag skriver den här texten på tunnelbanan, på väg till jobbet. Ni kan ju gissa vilket lag jag tillhör.

Om Isabelle Nordström

Jag bor för tillfället i vår kära huvudstad, där jag är fullt upptagen med allt en Stockholmsvår har att ge.